آفات خربزه

خربزه و آفات آن

خربزه

خربزه یکی از میوه های جالیزی محبوب و پر طرفدار است که سرشار از ویتامین های A و C می باشد که همواره مورد حمله آفات قرار می گیرد. با ما همراه باشد تا چند مورد از آن ها را بررسی کنیم.

شته جالیز:

شته جالیز از آفات خربزه میباشد که با نام علمی Aphis gossypii شناخته میشود و به غیر از خربزه به بسیاری از محصولات کشاورزی و علف های هرز حمله میکند. این شته در بیشتر مناطق جهان موجود می باشد و میتواند باعث خسارات فراوان به مزارع خربزه شود.

این حشرات دارای بدنی گلابی شکل بوده که به رنگهای زرد، سبز روشن و سبز تیره می باشد و دارای چشم های قرمز و شاخک های کوتاه تر از طول بدن هستند.

شته جالیز خربزه از شیره گیاه تغذیه میکند و باعث پیچیدگی و ضعف برگها میشود.

این حشرات برگهای جوان را برای حمله انتخاب میکند و باعث ترشح عسلک بر روی آنها میشود که سبب رشد کپک های دوده ای و جذب مورچه ها میشود و همچنین بعضی از بیماریهای ویروسی نیز می باشند.
این آفت زمستان را در زیر علف های هرز میگذراند و در بهار و پس از گرم شدن هوا بر روی گیاه خربزه انتقال و تکثیر می یابد زمانی که یک پوره باید طی کند تا به بلوغ برسد بسیار کوتاه است.

تصویر

روش های مبارزه:

  1. کاشت نشاهای سالم و ضدعفونی شده
  2. از بین بردن علفهای هرز و محل تجمع شته ها
  3. استفاده از دشمنان طبیعی مانند کفشدوزک، زنبورهای پارازیتوئید
  4. استفاده از نوارهای چسبنده زرد
  5. استفاده از سموم و روش های مناسب شیمیایی


مگس جالیز خربزه:

از آفات مهم خربزه، مگس جالیز میباشد که حشره های بالغ نر و ماده دارای چشم های قهوه ای و سری زرد رنگ و بدنی قهوه ای است. بال ها شفاف و بدون لکه و در انتها کمی تیره می باشد. تخم های این آفت بیضی و به رنگ سفید هستند. مگس در زیر پوست خربزه تخم گذاری میکند که باعث تغییر شکل و خمیدگی آن میشود و تخم ها بعد از مدتی به لاروهای بیرنگ و شفاف تبدیل شده و سپس وارد شفیرگی میشوند. لاروهای این آفت با ایجاد سوراخ در داخل میوه خربزه باعث ایجاد خسارت میشوند.

تصویر

روش های کنترل و جلوگیری:

  1. جمع آوری میوه های آلوده به آفت و انهدام آنها
  2. شخم زدن بلافاصله بعد از برداشت محصول
  3. استفاده از طعمه مسموم برای از بین بردن مگس خربزه
  4. به کار بردن روشهای شیمیایی مناسب


عروسک خربزه:

یکی از آفات خربزه، عروسک خربزه میباشد. این حشره حمله خود را به خربزه از فصل بهار تا اواخر تابستان ادامه میدهد. این حشره قرمز رنگ دارای بدنی دراز و گلابی شکل است که زیر سینه آن نیز سیاه می باشد. تخم ها به صورت تکی بر روی پوسته خربزه یا در داخل خاک گذاشته میشود.

لاروها با بدنی زرد رنگ دراز به شکل استوانه هستند و همچنین سر آن سیاه میباشد.

بیشترین خسارت را به خربزه لاروهای عروسک ایجاد میکند که با حمله به ریشه سبب خشک شدن بوته ها میشوند و همچنین میتواند موجب انتقال دیگر بیماری های قارچی و ویروسی به بوته خربزه شوند.

سوراخ شدن برگها توسط حشرات کامل و تغذیه از جوانه ها و گلها در بوته های جوانتر از دیگر خسارات عروسک خربزه میباشد. بوته های کوچکتر از مقاومت کمتری در مقابل این آفت برخوردار هستند.

تصویر

روش های مبارزه:

  • زیاد کردن فواصل آبیاری برای کنترل رطوبت تا تخم ها نتوانند تفریخ شوند و به رشد جنینی مناسب برسند
  • استفاده از سموم و روشهای شیمیایی مناسب


کفشدوزک خربزه:

از آفاتی که باعث خسارت به خربزه میشود کفشدوزک می باشد که در شکاف و زیر زمین و علف های هرز زمستان را میگذراند. این حشره دارای بدن و سر قرمز با خال ها و چشمان سیاه می باشد که از برگ میوه خربزه تغذیه میکند که باعث مشبک شدن برگها می شود. تخم ها ابتدا شیری رنگ بوده و پس از مدتی به رنگ زرد متمایل به نارنجی در می آیند و همچنین شکل آنها دوکی میباشد و لاروهای آن دارای خارهای چند شعبه در قسمت پشتی و دارای بدنی به رنگ زرد می باشند. خسارات تغذیه کفشدوزک و لارو آن از برگ، تخمدان گل میوه و پوست آن، ایجاد سوراخ توری شکل (مشبک) بر روی برگها می باشد.

تصویر

روش های مبارزه:

  • جمع آوری برگها و میوه خربزه آلوده به تخم آفت
  • از بین بردن علف های هرز
  • شخم مناسب قبل از کاشت
  • استفاده از روشهای شیمیایی مناسب

تصویر

خدمات فنی مهندسی کشاورزی دهقانی

امتیاز: 5 از 5. مجموع 1 رای
افزودن نظر
در حال پاسخ به: [انصراف]
تعداد حروف باقی مانده: 500
Captcha  
۱۴۰۳/۰۵/۰۱ | مقالات | آمله خانم اصانلو | بازدید: 35 | 1721625374